Rotu Historia Ulkonäkö Luonne Curlit Suomessa
 
  Shulamit of Curniques
 

Kesäkuussa 1981 Grace ja Joe Rugan pihaan Kalifornian Lakewoodissa ilmestyi ruokaa pyytämään kaksi nälkäistä pitkäkarvaista kotikissaa, musta ja mustavalkea. Näillä oli hassut kaarevat korvat. Nuo kissat oli "Shulamit", curlien esiäiti, jonka pitää löytyä jokaisen aidon Amerikan curlin sukutaulusta ja sen sisar "Panda". Vaikka Shu oli kovin suojelevainen sisartaan kohtaan, se katosi kahden viikon kuluttua. "Shu" hurmasi Rugan pariskunnan ja kotiutui. "Shu" sai ensimmäiset pentunsa puolen vuoden kuluttua Rugille tulonsa jälkeen ja yllätykseksi kahdelle pennulle neljästä syntyneestä tuli myös kippurat korvat. Tämä aiheutti pitkään kestävän huomion kissamaailmassa, alettiin pohtia tuon tuolloin vielä tuntemattoman ominaisuuden geneettistä pohjaa.

Rodun suunnitelmallinen jalostus alkoi 1983, toiveena saada näille kippurakorvaisille kissoille oman rodun status, ehkä myös näyttelyoikeudet. Kuuluisa englantilainen kissageneetikko Roy Robinson tutki tiedot 83 pentueen 383 pennusta ja totesi kyseessä olevan autosomaattisesti dominoivan ominaisuuden. Tämä tarkoittaa että ominaisuus periytyy kun kippurakorvaisuuden aiheuttava geeni peritään ainakin toiselta vanhemmalta. Joulukuussa 1998 Robinson raportoi "Journal of Hederity"-lehdessä ettei ollut löytänyt perinnöllisiä haitallisia ominaisuuksia liittyneenä tähän kippurakorvaisuuteen. Tämä tieto takasi väylän uudeksi ja terveeksi roduksi – jolla oli mahtava luonne. Myös tunnettu geneetikko Solveig Pflueger päätyi omissa tutkimuksissaan samaan tulokseen, että kyseessä on spontaanin mutaation aiheuttaman dominoivan geeni, johon ei liity haitallisia ominaisuuksia.

Amerikan curlit esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Palm Springsin CFA-näyttelyssä 23. lokakuuta 1983. Curlien ensimmäinen standardi kirjoitettiin ja sovittiin, että jalostukseen saa käyttää kotikissoja, joilla on curlimainen rakenne. Tämä oli tietenkin tehtävä, koska koko rotu pohjautuu vain yhteen kissaan, jolta tuo kippurakorvaisuuden geeni on peräisin.

Ensimmäinen curli curlille-astutus tehtiin tammikuussa 1984. Tästä yhdistelmästä syntyi ensimmäinen tunnettu homotsygootti curli "Play it By Ear", mustavalkea uros, jonka kaikilla pennuilla oli kaarevat korvat riippumatta siitä millaiset korvat pentujen emoilla oli. Tuon jälkeen on toki tehty curli-curlille astutuksia, myös homotsygootti-astutuksia, mutta geneettisiä ongelmia ei ole todettu.

American Curlit hyväksyttiin rekisteröitäväksi CFAssa 1986 ja sai "Provinsional Statuksen" 1991, 1993 rotu sai Champion-oikeudet. Ensimmäinen lyhytkarvainen curli syntyi "Shun" kolmannessa pentueessa, ja näitä syntyi lisää "Shun" jälkeläisille, joten rodulle hyväksyttiin molemmat karvanpituudet. Rodun historiasta johtuen myös kaikki värit ja kuviot, naamiollisetkin hyväksyttiin ("Shun" ensimmäisessä pentueesa oli naamiollinen pentu).

FIFessä pitkäkarva (ACL) – ja lyhytkarva (ACS) curlit hyväksyttiin serttioikeuksin 2003 alusta.

Curlien vielä lyhyestä historiasta huolimatta rotu on levinnyt ympäri maailmaa, Amerikan lisäksi erityisesti Japaniin ja Eurooppaan. Nyt kun curlit tunnetaan rotuna curlimaisia kippurakorviaisia kotikissoja on löydetty joissakin osissa Amerikkaa ja jopa Australissa.