Rotu Historia Ulkonäkö Luonne Curlit Suomessa
 
 
 

Rakenteeltaan curlit ovat elegantteja keskikokoisia kissoja, tasapainoiset mittasuhteet ovat kokoa tärkeämmät. Urokset ovat kookkaampia kuin naaraat. Ne ovat melko lihaksikkaita ja hoikahkoja. Häntä on vartalon pituinen, siis melko pitkä. Silmät ovat melko suuret, kirkkaat ja saksanpähkinän muotoiset.

Rodun selvin tunnusmerkki ovat tietenkin kaarevat korvat. Näyttelycurlien korvien kärjet kaartuvat pehmeästi suoraan taaksepäin (90-180 astetta). Mikään tietty aste ei ole etusijalla vaan sekä 90:n että 180 asteen korvat ovat hyviä sinänsä. Suorakorvaisia ja kissoja, joilla on vain hieman kaartuneet korvalehdet voidaan käyttää jalostukseen, mutta näyttelykissoiksi niistä ei ole. Lemmikkeinä ne ovat yhtä ihania kuin kippurakorvaiset sukulaisensa, sillä luonne ja muu ulkonäkö on tietenkin sama korvien kaarevuudesta riippumatta. Curlien korvalehti on rustottunut melko jäykäksi (kuten ihmisellä) vähintään 1/3 korkeudesta, korvien kärjet ovat pyöristyneet ja taipuisat.

Sekä lyhyt- että pitkäkarvamuunnoksella on hieno silkkinen turkki ja mahdollisimman vähän pohjakarvaa mikä tekee turkista todella helppohoitoisen. Kaikki värit ovat sallittuja. Silmien väri saa olla mikä tahansa (sininen, keltainen, vihreä tai oranssi) paitsi naamiomuunnoksilla, eli siamvärisillä, silmien värin tulee aina olla sininen. Pitkä- ja lyhytkarvainen curli ovat ns. sisarrodut ja niitä saa kasvatuksessa käyttää yhdessä, eli samassa pentueessa voi olla sekä pitkäkarvaisia että lyhytkarvaisia curleja, lyhytkarvaisuus on kissoilla dominoiva ominaisuus. Molemmat karvanpituudet arvostellaan kategoriassa II erikseen jaettuna yhteentoista eri väriryhmään, turkin värityksestä ne voivat näyttelyissä saada maksimissaankin vain 5 pistettä.

VÄRIRYHMÄT
Ryhmä 1: Yksiväriset ei punaisella                                                      Curlien FIFe standardi englanniksi

Ryhmä2: ryhmän 1 värit valkolaikkuisena                                            Curlien CFA-standardi

Ryhmä 3: agoutimuunnokset ei punaisella

Ryhmä 4: ryhmän 3 värit valkolaikkuisena

Ryhmä 5: puna/kilpikonnavärit

Ryhmä 6: ryhmän 5 värit valkolaikkuisena

Ryhmä 7: hopeavärit

Ryhmä 8: hopeavärit valkolaikkuisena

Ryhmä 9: valkoiset

Ryhmä 10: naamiovärit (siamvärit)

Ryhmä 11: naamiovärit valkolaikkuisena